Három hiba, amit majdnem minden tanuló elkövet, aki az üzleti angol beszédfejlesztést fontolgatja

Az első és legnagyobb hiba, hogy csak fontolgatják az üzleti angol beszédjük fejlesztését és nem csinálják

Azt gondolják, hogy a munkahelyen úgyis sokat beszélek angolul, pedig ez nem elég, hiszen ha fejlődni akarunk valamiben és jobban akarunk lenni valamiben, akkor a gyakorlati alkalmazás mellett célzottan gyakorolnunk is kell. Erről beszélünk egy videóban az Akadémiai platformunkon (link) is, de a lényeg az, hogy pl. a zenészek sem skáláznak a színpadon improvizáció közben, a motorikus mozdulatok begyakorlását otthon végzik. (Már amelyik.)

A második hiba, hogy nem tudják legyőzni a félelmeiket

Előbb akarnak önbizalmat és aztán elkezdeni beszélni. Ehhez mindenféle kifogásokat is gyártanak magunknak – előbb átnézem a nyelvtant (mert az eddig segített, ja, nem), előbb átnézem a szavakat, előbb megbeszélem a macskámmal – bármi, csak megszólalni ne kelljen! Tudom, nagy falat ez, sebezhető leszel. Sérülni fog az egód. Félsz, hogy mit gondolnak rólad, és félsz, hogy ettől nem fognak szeretni.

Pedig de: az a helyzet, hogy ha terhet teszel magadra, helyreteszed a tanulási módszereidet és megszokod, hogy igenis stresszes idegen nyelven beszélni elsőre akkor megtanulsz ezzel a tudattal együtt fejlődni.

Aztán jönnek a sikerek, aztán lesz önbizalmad, aztán a stressz és a félelem is tompul és mindenki tátott szájjal néz majd, hogy te megcsináltad! (Aztán meg majd jönnek azzal, hogy ja, neked könnyű, van nyelvérzéked, meg ilyesmi – tudom, „been there, done that”).

Csak ezt baromi nehéz elkezdeni, és elhagyni a komfortzónát. Inkább visszatakarózunk a jó meleg, pihe-puha kifogásokba, hogy nincs nyelvérzékem és ez nekem úgysem fog menni. Pedig csak el kéne hinned, hogy de, szakértő iránymutatás kell, hogy merre menj, és mit tegyél és hónapokon belül kézzelfogható eredményeket fogsz elérni!

Tim Ferris videója alapján én csak annyit kérdezek, hogy mitől félsz jobban A) megszólalni végre angolul és hibázva, bukdácsolva tanulni és fejlődni, mint ahogy a kisgyerek megtanulja a biciklizést, vagy B) életed végéig azt mondogatni, hogy nekem nincs nyelvérzékem és nem tudok angolul beszélni és ezt a szégyent magadban takargatni?

Gondolom Bé. Bébébébébé.

A harmadik hiba, hogy várunk a tökéletes pillanatra a kezdéssel

Ennek több oka lehet, vagy a motiváció nincs a helyén, vagy az angol beszéd fejlesztése nem kap kellő prioritást az életedben, és emiatt úgy érzed, hogy az angol tanulás most épp nem aktuális.

Elárulok egy titkot, figyelsz?

Nincs olyan, hogy most nem aktuális, csak olyan van, hogy már túl késő.

Emberi dolog ez, halogatjuk a dolgokat, mindig azzal foglalkozunk, ami leginkább a körmünkre ég. De gondolj csak bele! Mi a garancia, hogy „majd szeptemberben” elkezded az angolodat fejleszteni, ha egész idáig halogattad?

Aztán egyszer csak csörög majd a telefon, hogy lenne egy jobb munka, csak kell hozzá a magabiztos angol. (Nincs, bocsi, ez most nem jött össze.)

Egyszer csak jön egy lehetőség egy nagy dealre egy külföldi partnerrel, csak le kéne tárgyalni jövő héten. (Nyökögök, ha angolul kel beszélni, ez most nem jött össze.)

Ha nem léptél időben, mert halogattál, ezeket a gondokat nem fogod megoldani 1 hónap alatt se, mert a nyelvtanulás, a készségek fejlesztése egyszerűen nem megy ilyen gyorsan.

Pedig az első esetben 200 000 Ft-tal lenne több a fizetésed. A magabiztos angol beszéd dolgot kellő mindset váltással 4-6 hónap alatt lehet megugrani. Tegyük fel, hogy aznap beiratkozol hozzánk (ingyenes konzultáció itt) és pont indul is csoportunk és mindent beleadsz és megcsinálod.

Tudod mennyit buktál a halogatással? Segítek a matekban, alsó hangon 800 000 Ft-ot, rosszabb esetben 1,2 milliót.

A második esetben a céged méretétől függ, hogy mekkora dealt buksz, ha sales-es vagy, te tudod a jutalékodat, ha tiéd a cég, akkor még inkább húsba vágó a dolog, igaz? Milliók úsztak el!

Ehhez képest a programunk ára aprópénz, a döntés pedig a tiéd.

Hagyd abba a halogatást, foglalj egy ingyenes konzultációt és beszéljük át, hogyan tudunk neked segíteni! Várunk szeretettel!

Tetszett a cikk? Szeretnél még több ilyet olvasni?

Akkor iratkozz fel és küldünk egy emailt, ha hasonló cikket írunk!

Ismerj meg

15+ év vállalati nyelvtanítási tapasztalattal a hátam mögött, üzleti tolmácsként és nyelvi szakemberként pontosan látom, hogy a nyelvtanulás terén mivel küzdenek a vállalkozók és a vezetők. Az aktív üzleti beszéd hiánya, ami meggátolja őket, hogy a következő szintre lépjenek.

Tartalomjegyzék